Tervetuloa!

Kuiskaa kovaa!

maanantai 8. maaliskuuta 2010

Kuiskaa kovaa ilmestyy tällä viikolla.
Odottaessa välitän luettavaksenne Pirkko Lahden tekstin tästä kirjasta. Takakanteen siitä mahtui vain pieni osa.

”Teos avaa monta ovea ja sisääntuloa psykiatriaan, hoitoon ja hoitomenetelmiin. Lukija saa vastauksia tai ainakin ajateltavaa moniin ilmassa olleisiin kysymyksiin.

Onko psykiatria ja sen koulutus liian sairausorientoitunutta? Mitkä ovat pakkohoidon rajat? Onko pakko lainkaan hoitoa? Onko ihmisellä vapaata tahtoa?

Miten jatkuvuus tulee tärkeäksi potilaan hoidossa ja pitäisikö psykoterapeutin myös kertoa itsestään jotakin potilaalle? Ainakin psykoterapia kaipaisi elvytystä ja ehkä tarkoituksenmukaisempaa suuntaamista. Tärkeää on, mikä psykoterapia sopii kenellekin. Onko psykoterapia liian yksilökeskeistä ja onko sosiaalisten ryhmien merkitys ihmisen elämässä hukattu? Eikö ryhmäpsykoterapiaa pitäisi käyttää useammin?

Psykiatrin työaika kuluu toimisto/hallintorutiineihin: tehdään lausuntoja ja kirjataan tietoja asiakkaista sekä istutaan kokouksissa. Kun on kiire, ei ole aikaa ihmisen kokonaisvaltaiseen huomaamiseen tai hänen tilanteensa laajamuotoiseen auttamiseen ja tukemiseen. Hoidetaan oiretta kerrallaan. Liian vähän arvostetaan psykiatrin kokemustietoa, koska pääpaino on loppututkinnoilla ja erikoitumisella tai dogmeilla.

Kirjassa on myös psykoterapiassa olleiden näkemyksiä hoidon kulusta ja heidän toiveitaan psykiatrille. Ilmeisesti lääkärillä ei ole aikaa tai tapana selittää hoitotoimenpiteitä ja niiden taustoja potilaalle. Ehkä hoitometodit ovat kliseytyneet.

Kirja avaa laajan haasteiden polun: Kehitettävää on hoidossa, metodeissa, asenteissa ja psykiatriassa.

Kirja ojentaa välineitä hoitomaailman kehittämiseen ja potilaan aseman vahvistamiseen. Kovaa asiaa kuiskaava kirja sopii niin ammattilaisille kuin maallikoillekin. Se tekee monet kysymykset ymmärrettäviksi ja ohjaa omaan ajatteluun.

Kirjaan kannattaa tarttua! Toivon kirjan herättävän myönteisen keskustelun psykiatrian kehittämisestä. Liian kauan on vain hymistelty ja alistuttu ajan menoon.
Lukijakin voi siirtyä aktiiviseksi osallistujaksi kirjan kautta ja sen pohjalta.”

Pirkko Lahti
psykologi, psykoterapeutti, FL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti